Lokaal toerisme : welke voordelen ?

Onder de nieuwe toeristische trends na Covid-19, heb je het afgelopen jaar ongetwijfeld gehoord van lokaal toerisme. Dit type toerisme bereikte zijn hoogtepunt in 2020 en het wordt bevestigd dat dit jaar een trend is. Wat zijn de kenmerken van deze trend en wat zijn de nieuwe kansen die worden gecreëerd voor degenen die werkzaam zijn in de toeristische sector ?

Wat verstaan ​​we onder lokaal toerisme ?

Het is een nieuwe manier van denken over reizen, die toeristen steeds vaker naar bestemmingen brengt die dichterbij zijn en, indien mogelijk, waar niet te veel toerisme is. Reis tussen nationale en regionale grenzen om de wonderen die ons omringen te ontdekken. De meeste toeristen zullen steden en plaatsen kiezen die dicht bij hun gebruikelijke verblijfplaats liggen, op zoek naar kleine onontgonnen realiteiten zonder te ver te gaan.

Amerikanen hebben dit fenomeen ‘staycation’ genoemd, een snelle vakantie, in de stad en een paar kilometer van huis als een oplossing om te ontsnappen aan de stress van hun dagelijks leven.

Wat zijn de kenmerken van dit interne toerisme ?

Er komen nieuwe manieren om toerisme te ervaren, met als doel steeds meer authentieke en ‘lage intensiteit’-ervaringen te zijn. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van deze nieuwe vorm van toerisme :

  • Het verlies van seizoensinvloeden : niet alleen de vakanties in augustus, met de medeplichtigheid van telewerken, zijn toeristen begonnen om steeds minder conventionele periodes te kiezen, omdat dit een verblijf in periodes met een lage bezettingsgraad vergemakkelijkt, wat het contact met de lokale bevolking bevordert.
  • Toerisme « lage intensiteit » : de reis, met de auto of de trein, is een integraal onderdeel van het verblijf omdat u het gebied kunt ontdekken. Wandelingen, paden en excursies met elektrische fietsen behoren tot de meest populaire ervaringen om de unieke landschappen van de regio te ontdekken ;
  • Vakantie = beleven : tijd voor jezelf vinden en genieten van plekken en culturen, wandelen en fietsen, eventueel met familie of vrienden ;
  • De eet- en wijncultuur herontdekken : steeds belangrijker voor de toerist zal de mogelijkheid zijn om typische producten te proeven en de zoektocht naar traditionele gerechten. Een echte kans om de oorsprong van de producten te ontdekken, nieuwe plekken van dichtbij te zien en ervan te genieten met alle zintuigen.

Les dernières éditions cafe-rene.eu.